top of page
  • Skribentens bildShkendije Mulaj

Vabruari är här - Dags att förbereda sig på att vabba

Visste du att det i genomsnitt tas ut fyra gånger så mycket vab-dagar under februari månad jämfört med juli månad då det anmäls minst vab-dagar. Så, om du är småbarnsförälder är det dags att ställa in dig på förkylningar, magsjukor och vattkoppor dvs. vabruari. Men hur påverkar allt vabbande din kommande lön?När kan man få ersättning vid vab?

  • Om du som vårdare har ett barn som är sjuk eller smittar och därmed inte kan vara på förskolan eller i skolan.

  • Ifall du behöver följa med barnet till läkare, tandläkare, barnavårdscentralen eller BUP.

  • Om du tar hand om ett barn då den ordinarie vårdaren är sjuk.

  • Vid deltagande av en kurs genom en sjukvårdshuvudman för att du ska lära dig sköta ditt barn.

Dessutom har du möjlighet att välja hur mycket du ska vabba under en dag. Antigen kan du välja att vabba hela dagen eller en del av den dvs “Vobba”, exempelvis 12,5%, 25%, 50% eller 75%.


Hur mycket ersättning får man ut?

Ersättningen för vård av barn ligger strax under 80 procent av din inkomst men det finns även en maxgräns över hur mycket pengar du kan få ut av vab. För att se exakt hur mycket pengar du kan få ut kan du kolla in kassakollen hos försäkringskassan.


Hur många dagar får man vabba?

Du har rätt till ersättning av att vabba 120 dagar om året varav 60 dagar ger endast ersättning ifall själva barnet är sjuk och inte du som vårdare av barnet. Ett tips är att dela på vårddagarna om ni är flera som kan vabba barnet.


När får jag ersättning från försäkringskassan?

Om du har ansökt om vab senast den 10:e i månaden så har du rätt till ersättningen redan den 25:e samma månad. Du får annars pengarna 25:e månaden därefter och samma gäller ifall handläggningstiden för ärendet blir klart efter den 10:e i månaden.


Kom ihåg att föräldraledighetslagen ger dig rätt till att vara hemma vid vård av barn oavsett vad din arbetsgivare säger. Din arbetsgivare kan heller inte tvinga dig arbeta hemifrån om ditt barn är sjukt. Trots detta är vab något som kan skapa en osäkerhet i din privatekonomi och hur din kommande lön faktiskt kommer blir. Kanske nu mer än tidigare. Önskar du att du hade bättre koll över hur en vab-dag påverkar din lön?

bottom of page