top of page
  • Skribentens bildIsabell Linblom

När får man nya semesterdagar?

Vi är många som längtar efter semestern och ibland kan det kännas komplicerat att veta vad som gäller, när får man nya semesterdagar och vad är skillnaden mellan betalda och obetalda?

Vad ska jag tänka på?

I de flesta fallen fylls dina semesterdagar på igen den 1 april. Semesterlagen ger dig rätt till 25 semesterdagar per år. Enligt semesterlagen har du även rätt till 4 veckors sammanhängande ledighet under perioden juni-augusti, det ska dock vara inom arbetsgivarens möjligheter. Om du har ett kollektivavtal är det viktigt att kontrollera vad det står där angående semester som exempelvis kan påverka när på året du får ut nya semesterdagar.

När tjänar jag in mina semesterdagar? Du “tjänar in” dina betalda semesterdagar under “intjänandeåret” som är perioden mellan 1 april till 31 mars året därpå. Är du nyanställd eller har du varit nyanställd under denna perioden kommer några av dina semesterdagar att vara obetalda, Kan jag spara mina semesterdagar?

Semesterlagen ger dig möjlighet till att spara 5 av dina betalda semesterdagar upp till 5 år. Tänk på att det är viktigt med vila.


Vad innebär förskottssemesterdagar?

Vissa arbetsgivare erbjuder förskottssemesterdagar vilket innebär att du får ordinarie lön under (egentligen) obetalda semesterdagar. Eftersom du inte har tjänat in semesterlönen så är det en “skuld” till arbetsgivaren.


Vad gäller vid obetalda semesterdagar?

Obetalda semesterdagar innebär att du har rätt till att vara ledig men kommer inte att få betalt för dessa dagar. Du kommer alltså se ett löneavdrag när du nyttjar dessa dagarna. Obetalda semesterdagar kan exempelvis bero på att du har börjat på ett nytt jobb under denna perioden. Sjuk eller VAB under pågående semester?

Om du skulle bli sjuk eller behöva vabba under din semesterledighet har du rätt till att göra en sjukanmälan. Det är din arbetsgivare som bedömer om du har rätt till sjuklön. Om du skulle vara sjuk i mer än 14 dagar har du möjlighet att ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan.


Sen kommer vi till frågan: Kan jag få semesterdagar betalda i pengar istället?

I de flesta fallen är svaret nej, enligt semesterlagen är semester inte endast en rättighet utan även en skyldighet.


Visste du att med Payzlip ser du direkt i appen hur många semesterdagar du har och hur en obetald semesterdag påverkar din lön. Läs mer hur PayZlip hjälper dig som anställd att få insyn i din kommande lön och lönespecifikation.

Comments


bottom of page