top of page
  • Skribentens bildCecilia Langéen

Vilka skatteregler gäller för julbord?

Uppdaterat: 17 aug. 2022

Vi kliver in i julfesternas och julbordets tid! Något som ofta är högst uppskattat hos anställda. Men hur lyder egentligen skattereglerna för julfester/julbord? Vi reder ut vad som gäller!

vilka skatteregler gäller för julbord


Skatteregler vid Julbord och Julfest


Om du som arbetsgivare vill bjuda dina anställda på julbord är avdragsmöjligheterna mycket begränsade. Du kan få avdrag på enklare förtäring och förfriskningar, förutsatt att uppgiften uppgår till 60 kr per person (exkl moms).


Däremot får företaget lyfta momsen på utgifterna för mat och dryck upp till 300 kr per person (exkl moms). Mat och alkoholfri dryck (12% moms) och alkoholhaltig dryck (25% moms). Skulle utgifterna överstiga 300 kronor per person (exkl moms), måste avdragsrätten för moms bestämmas proportionerligt efter hur stor del som avser mat och hur stor del som avser alkohol.


Kringkostnader


Kring kostnaderna som lokalhyra, musikunderhållning och andra uppträdanden är också avdragsgilla upp till 180 kr per person. Momsen på detta är också avdragsgill. Äger julbordet rum på en annan ort får företaget fullt avdrag på hotellövernattning (endast en natt) och resekostnader. Avdrag för kring kostnaderna förutsätter att julbordet/julfesten utgör en personalfest. Personalfester är avdragsgilla upp till två tillfällen per inkomstår. Kringkostnader för personalfest 3 och 4, blir alltså inte avdragsgilla.


Familjer och tidigare anställda


Vid personalfester är även kostnaderna för de anställdas familjer samt tidigare anställda avdragsgilla inom beloppsgränserna.


Om jag driver en enskild firma…?


Driver du en enskild firma har du tyvärr inte möjligheten till avdrag för julbord och andra personalfester.


Jullunch


För jullunchen gäller det andra skatteregler. Jullunchen räknas in som intern representation och ska därför förmånsbeskattas hos anställda. Kostnaden blir avdragsgill på samma sätt som vanliga lönekostnader.


Får jag bjuda mina kunder på julbord?

Julbord tillsammans med dina kunder i syfte för affärsförhandling och kundmöte räknas som extern representation. Därmed är utgifterna för maten och drycken ej avdragsgillt och avdrag för julbord med dina kunder kan inte göras i företagets inkomstdeklaration. Reglerna är en aning snåriga och ju flera kunder du bjuder in ju svårare blir det att påvisa att ni har haft affärsförhandlingar eller kundmöte. Man måste alltså kunna uppvisa att man uppfyllt kravet för extern representation i samband med julbordet. Gör man inte detta så blir momsen inte avdragsgill. Momsunderlaget uppgår även här till högst 300 kronor (exklusive moms) per person.Commenti


bottom of page