top of page
  • Skribentens bildCecilia Langéen

Därför ska du arbeta i molnet!

Uppdaterat: 17 aug. 2022

Vad är egentligen molnet? Vad är fördelarna med molntjänster? Och varför ska ditt lönesystem och tidrapporteringssystem vara molnbaserat? Vi berättar!


Därför ska du arbeta i molnet

Vad är molnet?

Dom flesta har säkert vi någon tidpunkt hört begreppen molnet, molntjänster, molnlagring eller cloudtjänster. Men alla kan nog inte sätta fingret på vad molntjänster faktiskt är, och vad det innebär för företag att arbeta i molnet. Enkelt förklarat är molnet en server, eller en uppsättning av servrar på internet där data förvaras och delas. Molntjänster innebär att användare kan lagra filer och information på en server på internet (i molnet), istället för att lagra det lokalt på en dator. Molntjänster tillåter dig att få åtkomst till innehållet från vilken enhet som helst - dator, surfplatta, eller mobil - allt du behöver är en internetuppkoppling. Det som som du lagrar på molnet finns på servrar runt om i världen, oftast är dom samlade i enorma datacenter. När du laddar upp dina filer på molnet så kan dom lagras på många olika platser samtidigt. Det skapas även oftast flera kopior av datan för att säkerställa att de inte förstörs eller blir otillgängliga om något skulle hända servern. En kontinuerlig backup av dina data kan man säga.


Vad är fördelarna med molntjänster?

Allt fler företag väljer att använda molnbaserade verktyg för sin verksamhet. Det finns många argument varför du som företag bör överväga att använda molnbaserade tjänster, här är några av dom uppenbara fördelarna:


  • Allt du lagrar på molnet är tillgängligt några klick bort, dygnet runt.

  • Du kan få tillgång till ditt innehåll från alla dina enheter: datorn, mobilen, surfplattan. Allt du behöver är internetuppkoppling.

  • Molntjänster gör det lättare att dela ditt innehåll och samarbeta med andra då flera vara uppkopplade samtidigt.

  • Alla verktyg finns oftast tillgängliga från en och samma plattform vilket gör att ni slipper byta mellan verktyg och därmed sparar tid.

  • Molnbaserade tjänster är generellt mer dynamiska och programuppdateringar görs successivt, så ni alltid har stöd av de senaste verktygen. Därmed slipper ni stora uppdateringar som medför plötsliga och omfattande omställningar.

  • Molntjänster säkrar din data och gör en kontinuerliga backups.

  • Att dela servrar med andra innebär oftast alltid lägre kostnader eftersom servrarna utnyttjas mer effektivt. Genom att dela servar minskar man även material- och energiförbrukning vilket skonar miljön.


Tidrapportering och lönesystem i molnet...?


Vi på PayZlip älskar molnet och ser stora fördelar med flexibiliteten och moderniteten av att kunna erbjuda en molnbaserad tjänst. Vår VD Basil Michelon berättar om fördelarna och möjligheterna med att använda ett molnbaserat tidrapportering och lönesystem:


Molnbaserat tidrapporteringssystem


Genom att att använda ett digitalt tidrapporteringssystem som är molnbaserat kan dina medarbetare tidrapportera vart dom än är och behöver inte vara uppkopplade till företagets servrar. Det enda som behövs är internetanslutning.


Den flexibla tidrapporteringen ligger verkligen i tiden då allt fler företag blir mer remote och tillåter sina anställda att arbeta hemma. Tidrapportera på jobbet, på hemmakontoret eller hos kund. Flexibiliteten gör det lättare att tidrapportera vilket i sin tur underlättar för att få in tidrapporter i tid.


Molnbaserat lönesystem


Att lönesystemet är webbaserat eller molnbaserat kanske inte fullt avgörande för många företag. Med ett molnbaserat lönesystem kan du arbeta i programmet vart du än är, utan begränsningar. Att lönesystemet är molnbaserat gör det även lättare för flera personer att arbeta tillsammans eller samtidigt i programmet vilket kan underlätta lönearbetet.


Marknaden för ekonomi och lön är väldigt dynamisk med nya ändringar och regler som kontinuerligt påverkar lönearbetet. Därför blir det viktigt att välja ett dynamisk system som är up-to date och som ni kan jobba långsiktigt med. Molnbaserade tjänster tenderar att vara med dynamiska, vilket kommer vara en stor fördel när du arbetar i ditt lönesystem.


I lönesystem hanteras även känsliga personuppgifter, t.ex i lönespecifikationerna där det kan finnas känsliga uppgifter som personnummer, facktillhörighet och uppgifter om hälsa. Molntjänster erbjuder en säkrare lagring av den känsliga datan. Bland annat genom att göra en kontinuerliga backups och lagring på flera olika servar.


Läs mer om PayZlips molnbaserade tidrapportering och lönesystem.

Comments


bottom of page