top of page
  • Skribentens bildCecilia Langéen

Julklappar till anställda, vad gäller?

Uppdaterat: 8 aug. 2022

Som arbetsgivare kan det vara roligt att visa uppskattning för sina anställda och köpa julgåvor. Men vad säger egentligen skattereglerna om julgåvor? Vad är avdragsgillt och vad är det som gäller?

julkappar till anställda

Skatteregler för julklappar till anställda


Huvudregeln är gåvor till anställda är skattepliktiga. Det sker dock undantag vid jubileumsgåvor, minnesgåvor och julgåvor.


Julgåvan får kosta max 500 kronor (inklusive moms) för att vara skattefria. Köper du en julgåva som inte överstiger maxbeloppet kan du lyfta hela momsen samt klassa julklapparna som en personalkostnad. Vill du köpa en dyrare julklapp som överstiger maxbeloppet (500 kr) blir medarbetaren beskattad för hela beloppet, och företaget får inte dra av momsen. Fraktkostnader som kan tillkomma om du köper julklapparna på nätet räknas inte med i dessa 500 kr.


OBS: Särskilda regler för 2021 - Julgåva upp till 2500 kr!


Under perioden 1 januari – 31 december 2021 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor som innebär att du inte förmånsbeskattas för gåvor från din arbetsgivare så länge gåvornas värde sammantaget inte överstiger 2 000 kr och att de inte lämnas i pengar. Det gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som funnits sen tidigare, exempelvis julgåvor - Skatteverket.


Detta betyder att du under 2021 kan vara extra generös mot dina anställda och köpa julgåvor för upp till 2500 kr skattefritt.


Vad för typer av julgåvor är avdragsgilla?


Gåvor i form av pengar, eller gåvor som kan bytas ut mot pengar är inte avdragsgilla. Däremot, presentkort som inte kan bytas ut mot pengar är avdragsgilla. Värdepapper i form av obligationer och aktier kan ges som skattefria julgåvor förutsatt att värdet på värdepapperna motsvarar maxbeloppet när dina anställda får tillgång till värdepapperna. Det blir allt vanligare att ge julgåvor/bidrag till olika välgörenhetsorganisationer i de anställdas namn istället för att ge traditionella julgåvor. Om du ger julgåvorna i dina anställdas namn så är det skattefritt för de anställda, men du som företagare får inte göra avdrag på gåvor till ideella organisationer. Får jag köpa en julgåva till mig själv? Driver du ett aktiebolag, kan du skattefritt köpa en julgåva till dig själv då du räknas som anställd. Men driver du en enskild firma eller handelsbolag/kommanditbolag räknas du inte som anställd och saknar därmed möjligheten att ge sig själv skattefria julgåvor.


Får jag köpa julklappar till kunder?


Om du vill ge julgåvor till dina kunder är det i regel inte avdragsgillt. Undantaget är om det rör sig om enklare reklampresenter av mindre värde som har direkt anknytning till företags varumärke/verksamhet. Klassiska exempel är almanackor eller pennor med företagets logo. Maxbeloppet för enklare reklamgåvor är 300 kr (exklusive moms).

Comments


bottom of page